Pycha!
Składniki na 2 dość duże porcje:
- 400 gram truskawek
- 2 szalotki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 gram ryżu risotto
- 150 ml białego wina
- litr bulionu warzywnego
- 50 gram parmezanu
- garść świeżej bazylii
- pęczek szczypiorku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny.
- Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
- Szalotki obrać i pokroić w kostkę.
- Parmezan zetrzeć na tarce.
- Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać.
- Bazylię posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte oliwą. Dolać szklankę bulionu, całe wino, wszystko wymieszać i gotować - cały czas trzeba mieszać. Dodać 1/3 truskawek, stopniowo dolewać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
- Dodać jogurt naturalny, parmezan, pozostałe truskawki, bazylię i wszystko delikatnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
- Na talerzach risotto posypać szczypiorkiem.
0 comments:
Post a Comment