Dzisiaj na obiad zrobiliśmy krewetki w sosie kokosowym. Bardzo dobre.
Składniki dla dwóch osób:
- 1/2 kg krewetek
- 2 papryczki jalapeno
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki sosu sojowego
- skórka z połowy limonki
- 6 łyżek mleka kokosowego
- świeża bazylia - garść
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Papryczki jalapeno pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Bazylię posiekać.
- Papryczki, czosnek, imbir, syrop z agawy, sos sojowy, mleko kokosowe, bazylię, sól i pieprz połączyć w dość dużej misce. Wrzucić krewetki, wymieszać i marynować przez około pół godziny.
- Po tym czasie na suchej patelni teflonowej smażyć krewetki, aż staną się lekko brązowe.
- Krewetki wyłożyć na talerze.
- Marynatę wylać na patelnię i gotować chwilkę, aż zacznie gęstnieć.
- Gorącą marynatą zalać krewetki.
0 comments:
Post a Comment