Danie bardzo łatwe do przygotowania. Nie do zepsucia, no nie da się popsuć i już:)
Składniki na 2 niezbyt duże porcje:
- 2 duże cukinie
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 100 gram quinoi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego tymianku
- kilka łyżek natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić w cienkie półplasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, cukinię, tymianek, posolić, popieprzyć i smażyć około 25 minut aż cukinia zacznie robić się brązowa. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
- Quinoę ugotować w posolonym wrzątku - powinno to zająć około 10 minut - po czym odsączyć z nadmiaru wody i dodać do cukinii. Wszystko porządnie wymieszać, dodać sok z cytryny, jeszcze raz posolić, popieprzyć i posypać natką pietruszki.
Skorzystałam z książki kucharskiej "River Cottage Veg every day".
0 comments:
Post a Comment