Nasz dzisiejszy obiadek. Smaczny, szybko się robi i generuje mało sprzątania:P
Składniki na 2 porcje:
Kuleczki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cup quinoi
- 1 cup orzechów włoskich
- 2 łyżki Nutritional Yeast
- 1 łyżka mąki sojowej
- 1 łyżeczka bazylii, oregano, tymianku i majeranku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Orzechy posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę aż zacznie robić się brązowa, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę.
- W małym garnku przygotować quinoę - ja użyłam 2 cupy wody.
- Do blendera wrzucić cebulę z czosnkiem, quinoę, orzechy włoskie, nutritional yeast, mąkę sojową, przyprawy i zblendować aż do uzyskania konstytencji gęstej masy.
- Z masy uformować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do zapiekania.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni rogrzać oliwę i smażyć cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę smażyć.
- Wrzucić pomidory i poddusić około 5 minut.
0 comments:
Post a Comment