Jedno z moich ulubionych dań:)
Składniki na 2 bardzo duże porcje:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
- 6 pomidorów średniej wielkości
- 1 duża cebula
- 3-4 szklanki bulionu
- spora garść parmezanu
- 2 czubate łyżki masła
- łyżka oliwy
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta szafranu
- pół pęczka świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i sok, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Parmezan zetrzeć na tarce.
- Bazylię posiekać.
- Na dużej patelni rozgrać oliwę i łyżkę masła, wrzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut. Dodać ryż, wymieszać i smażyć chwilkę - wszystkie ziarenka ryżu powinny być pokryte masłem. Dolać szklankę bulionu, szafran, wszystko wymieszać i gotować - niestety cały czas trzeba mieszać. Stopniowo dodawać pozostały bulion, cały czas mieszając. Po około 20 minutach ryż powinien być już miękki.
- Dodać pomidory, parmezan, łyżkę masła, świeżo mielony czarny pieprz, wymieszać i odstawić na chwilkę na bok.
- Na talerzach posypać risotto świeżą bazylią.
Skorzystałam z przepisu Grzegorza z serwisu www.mniammniam.com
0 comments:
Post a Comment