Od samego rana miałam ochotę na cokolwiek słodkiego. Zrobiłam więc brownies - przygotowanie zajeło mi 10 minut i wyszło bardzo smaczne:)
Składniki na 2 porcje:
- 1 1/2 cups orzechów włoskich
- szczypta soli
- 8 świeżych daktyli
- 1/3 cup kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 cup wody
Sposób przygotowania:
- Część orzechów włoskich (1/4 cup) posiekać i odstawić na bok.
- Daktyle pokroić na kawałki.
- Pozostałe orzechy włoskie wrzucić do blendera, posolić i miksować, aż będą dokładnie posiekane.
- Dodać daktyle i wszystko zmiksować, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dodać kakao, wanilię, wodę i miksować aż wszystkie składnki dokładnie się połączą.
- Masę przełożyć do miski, wrzucić posiekane orzechy włoskie i porządnie wymieszać.
- Przełożyć na talerzyki, uformować kwadraty i zjeść:)
Brownies można przechowywać kilka dni w lodówce.
Przepis zaczerpnełam z książki "Raw Food Made Easy". Autorem jest Jennifer Cornbleet.
0 comments:
Post a Comment