Składniki na 4 pocje:
- 150 gram kuskusu
- 160 ml bulionu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 50 gram pistacji
- 3 szalotki
- 1 zielona papryczka chilli
- 20 gram świeżej natki pietruszki
- 20 gram świeżej kolendry
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki świeżego koperku
- 2 łyżki świeżej mięty
- 90 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kuskus wsypać do dużej miski, zalać bulionem mniej więcej pół cm nad jego powierzchnię, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Cebulę pokroić w cienkie plasterki i smażyć na średnim ogniu, aż stanie się brązowa. Dodać sól, kumin i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować pastę ziołową - zblendować oliwę z natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem, koperkiem i miętą.
- Pistacje posiekać i lekko przyrumienić na patelni.
- Szalotki i papryczkę chilli posiekać.
- Miękki kuskus rozdziabdziać widelcem, dodać pastę ziołową i wymieszać.
- Dodać cebulę, szalotki, pistacje, papryczkę chilli, wymieszać i zjeść.
Przepis zaczerpnełam z książki "Plenty". Autorem jest Yotam Ottolenghi.
0 comments:
Post a Comment