Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie kelp noodles
- sok z 1 małej cytryny
- 1/2 cup Arame - namaczamy wcześniej przez 10 minut
- 2 cups świeżego szpinaku
- 1 cup kapusty pekińskiej
- 1 cup świeżych grzybów shiitake
- 1/2 cup kiełków
- 2 szalotki
- 2 duże marchewki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1/3 cup Tamari
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/4 cup posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
- Kelp noodles umieścić w średniej wielkości misce, zalać ciepłą wodą i zostawić na 30 minut.
- Kapustę pekińską posiekać.
- Grzyby pokroić w plasterki.
- Szalotki pokroić w plasterki.
- Marchewki obrać i pokroić w cieniutkie plastry.
- Po upływie 30 minut makaron odsączyć porządnie i przełożyć do dużej miski.
- Do makaronu dodać arame, szpinak, kapustę pekińską, grzyby, kiełki, szalotki, marchewki, czarny sezam i dokładnie wymieszać.
- Polać sosem i posypać posiekanymi migdałami.
Makaron najlepiej podawać po upływie godziny, kiedy to wszystkie smaki się przegryzą.
Przepis zaczerpnełam z książki "Going Raw".
0 comments:
Post a Comment