Zrobiłam dzisiaj deser...bez mąki, jajek, mleka, cukru...wyszedł boski. Bardzo mocno czekoladowy z delikatnym kokosowo - waniliowym akcentem. Niebo w gębie.
Składniki na 3 porcje:
Mus:
- 2 awokado
- 2/3 cup kakao
- 3/4 cup syropu z agawy
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblendować, aż do uzyskania konsystencji puddingu. Przełożyć do salaterki i schłodzić przez co najmniej godzinę.
Krem waniliowy:
- 1 1/2 cups nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
- 1/3 cup tłuszczu kokosowego
- 1/3 cup wody
- 1/3 cup syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblendować. Przełożyć do salaterki i schłodzić przez co najmniej godzinę.
- Po upływie godziny do pucharków nałożyć mus czekoladowy, przykryć kremem waniliowym a na krem znowu wyłożyć trochę musu. Można udekorować kawałkami pomarańczy.
Przepis zaczerpnełam z książki "Going raw". Smacznego!
0 comments:
Post a Comment