Dzisiaj zrobiłam na obiad pastę Guacamole. Wyszła pyszna i baaaardzo sycąca.
Składniki na 4 porcje:
- 3 awokado średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 pomidory średniej wielkości
- 40g czerwonej cebuli
- 3 świeże daktyle
- 2 łyżki świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Awokado pokroić na kawałki.
- Cebulę posiekać.
- Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić na kawałki.
- Daktyle pokroić na małe kawałki.
- Do średniej wielkości miski wrzucić awokado, dodać sok z cytryny, curry, sól, pieprz cayenne i rozdziabdziać wszystko widelcem.
- Dodać pomidory, cebulę, daktyle, kolendrę i delikatnie wszystko wymieszać.
Pasty użyłam do nadziewania papryki. Najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce. Przepis zaczerpnełam z książki "Going Raw", trochę go przy tym modyfikując. Dodałam więcej pomidorów i przypraw.
0 comments:
Post a Comment