Powered by Blogger.
RSS

Chili z soczewicy.

Oto danie idealne na mroźne dni. Rozgrzewa, syci i jest bardzo smaczne.

Składniki dla dwóch osób na dwudniowy obiad:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży por
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 225 gram soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:
  • Cebulę, pora, paprykę, dymkę i czosnek posiekać i smażyć na dużej patelni około 10 minut.
  • Na patelnię wrzucić pozostałe składniki (oprócz sera) i smażyć, aż soczewica będzie miękka. Zajęło mi to około 15 minut.
  • Dodać na sam koniec parmezan i wszystko dokładnie wymieszać.



Skorzystałam z przepisu bajaderki z serwisu mniammniam.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Anonymous said...

Rozumiem, że dwie puszki pomidorów a nie dwa pomidory ?

Warzywkowo said...

Tak, oczywiscie chodzi o 2 puszki pomidorow krojonych:)

Post a Comment