Dzisiaj zrobiłam na obiad puree z surowego kalafiora i orzechów. Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre. Z bólem serca pół miseczki zostawiłam dla męża. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania i godny polecenia:)
Składniki dla dwóch osób:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 cup nerkowców - trzeba je wcześniej namoczyć przez kilka godzin
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- curry - wedle uznania - ja dałam dosyć dużo
- papryka ostra - wedle uznania
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podzielić na różyczki i zblendować. Przełożyć do miseczki.
- Nerkowce zblendować. Dorzucić kalafiora i jeszcze chwilkę wszystko razem blendować.
- Dodać oliwę, sól i jeszcze chwilkę blendować - można także wymieszać.
- Dodać przyprawy i wymieszać.
- Przełożyć do miseczki i udekorować natką pietruszki.
Skorzystałam z książki "Raw Food A Complete Guide for Every Meal of the Day", przepis trochę jednak zmodyfikowałam.
0 comments:
Post a Comment